حتما شما با پدیده راه رفتن در خواب در فیلم ها آشنا شده اید . اولین بار که شما همچین چیزی را دیده اید با خود گفته اید ، چه کار بامزه و جالبی !!! . ولی این اختلال می تواند بسیار خطرناک باشد . افراد در خواب نه تنها راه می روند ، بلکه کار های دیگری نیز انجام می دهند ، کار هایی خطرناک . در سال 1998 در سن دیگو ، کالیفرنیا یک مرد 45 ساله که به سفر رفته بود ، بعد از این که دچار این عرضه شد ، در خواب سوار ماشین می شود و 4 نفر را زیر می گیرد . پس آشنایی با علل این عارضه بسیار حیاتی است ، چرا که این یک اختلال معمولی مثل میگرن نیست .
از میگرن تا سفر ، آشنایی با علل راه رفتن در خواب
راه رفتن در خواب چیست ؟
این عارضه که به نام سامنبیولیزم هم شناخته می شود ، یکی از اختلات خواب است که در آن بیمار شب ها از خواب بیدار می شود و به انجام فعالیت می پردازد در حالی که هنوز خواب است یا در حالت خواب قرار دارد .
خواب به دو بخش تقسیم می شود : بخش REM که در آن رویا ها و خواب دیدن رخ می دهد و بخش NREM که خود به 3 بخش تقسیم می شود و فرد در عمیق ترین حالت خود قرار دارد .
هر فرد در طول شبانه روز چندین بار این مراحل را تجربه می کند . در خواب راه رفن معولا در بخش سوم NREM اتفاق می افتد .
چرا بعضی ها دچار خوابگردی هستند ؟
هنوز دلیل قانع کننده ای برای این قضیه مطرح نشده است . تا سال ها دانشمندان فکر می کردند که مغز در بخش NREM کاملا به خواب نمی رود و همین علت باعث خوابگردی می شود .
به هر دلیلی که این اتفاق می افتد ، فاکتور هایی وجود دارند که در بروز این عارضه مشارکت دارند .
+ بغضی ار دارو های خاص مانند : استیکتیوم یا ماتلیات
+ مصرف الکل
+ سردرد های میگرن
+ کم خوابی
+ پر خوابی
+ سفر
شیوع خوابگردی
این عرضه بیشتر در کودکان شایع است . چون با گذشت زمان و بزرگ شدن ، فرد کمتر به بخش عمیق NREM فرو می رود .
نتایج جالبی توسط دکتر ماریس الیا ، استاد دانشگاه خواب شناسی دانشگاه بوستون منتشر شده است . که درباره شیوع این عارضه است .
3 درصد از خردسالان 2 تا 4 ساله
11 درصد از کودکان 8 تا 8 ساله
13.5 درصد کودکان 10 ساله
14 درصد از کودکان 12 ساله
از عارضه خوابگردی رنج می برند . با بزرگ شدن سن ، تعدا افرادی که به خوابگردی دچار می شوند به شدت افول می کند و تنها 2 درصد افراد بالغ به این عارضه دچار می شوند .
نشانه های خوابگردی
معمولا 1 تا 2 ساعت طول می کشد تا انسان بعد از خوابیدن به بخش سوم NREM برسد . خوابگردی هم در همین ساعات شروع می شوند . با اینکه اسم این عارضه خوابگردی است ولی افراد معمولا به جز گشت و گذار ، کار های دیگری نیز می کنند . بعضی از این رفتار ها خیلی واضح است . به عنوان مثال : ایستادن رو به روی دیوار و حرف زدن یا ادا در آوردن .
گاهی اوقات رفتار ها برای تشخیص کمی سخت می شوند . چون مانند کار های معمولی به نظر می رسند . مانند :
+ لباس پوشیدن یا دراوردن
+ غذا پختن یا خوردن
+ آهنگ زدن یا گوش دادن
+ انجام دادن روابط جنسی
این عارضه به خودی خود خطری ندارد ولی باعث می شود تا فرد در خواب کار های خطرناکی انجام دهد . بهتر است اگر آشنایانتان یا خودتان دچار این رفتار هستید قبل از خوابیدن نکات ایمنی مثل : بستن در و پنجره ، قطع کردن شیر گاز و از دسترس خارج کردن اشیا تیز را رعایت کنید .