همانطور که همگان استحضار دارید، پروتئین یکی از ملزوماتی است که باید به مقدار لازم در بدن موجود باشد تا بتوان جسمی سالم داشت. آنها در استخوان، ماهیچه، پوست و تقریبا در هر عضو حیاتی بدن یافت میشوند. پروتئین باید از طریق غذا به دست آید و این مسئله مهمی برای داشتن جسمی سالم است. در نظر داشته باشید که بدن قادر نخواهد بود تا پروتئین را برای آینده ذخیره نماید و باید آنرا به صورت روزانه به دست آورد. در این مطلب قصد داریم تا هیپوپروتئین را برایتان شرح دهیم.
هیپوپروتئین و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی نت سلامت؛ هیپوپروتئین در کشورهای توسعه یافته غالبا وجود داشته و مردم از آن به صورت روزانه در وعدههای غذایی خود استفاده میکنند. در این مقاله موضوعات زیر را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
هیپوپروتئین چیست؟
علائم آن چیست؟
تشخیص
درمان
مقدار پروتئین مورد نیاز
انتخاب پروتئینهای مناسب
مورد اول، هیپوپروتئین چیست؟
همواره باید به مواردی همچون هضم غذا و جذب پروتئینهای لازم توسط بدن و همچنین چگونگی استفاده از آن در فعالیتها آگاهی داشته باشید تا بتوانید جسمتان را مدیریت نمایید.
سوء تغذیه و کمبود
هیپوپروتئین میتواند به طور مستقیم به رژیم غذایی مرتبط باشد، به خصوص اگر مصرف کالری کم بوده و همچنین گروههای غذایی خاصی نیز حذف شده باشند. ممکن است مشکلات کمبود هیپوپروتئین در رژیمهای غذایی ریشه در مسائل زیر داشته باشد:
ممکن است اشخاص مختلف به دلیل نداشتن درآمد کافی پولی نیز برای غذاهای کامل نداشته باشند.
در زنان باردار خصوصا آنان که در این دوران حساس که باید غذاهای پرکالری را مصرف نمایند، به دلیل تهوع و استفراغ نتوانند این کار را انجام دهند.
ممکن است برخی از افراد دچار اختلالاتی در رابطه با خوردن غذا باشند.
افرادی که برخی از رژیمهای خاص غذایی را دنبال کرده و تقریبا تمامی منابع پروتئین چه گیاهی و چه حیوانی را از سفره خود حذف میکنند.
اختلالات کبدی
همانطور که میدانید، کبد نقش بسیار کلیدی را در پردازش پروتئینها ایفا میکند. اگر کبد به درستی کار نکند یقینا پروتئینی به بدن نخواهد رسید. این مورد میتواند در انواع اختلالات کبدی از جمله هپاتیت یا سیروز اتفاق بیفتد.
مشکلات کلیوی
کلیهها سبب خروج مواد زائد از خون بوده و آنها را به وسیله ادرار از جسم انسان خارج میکنند. هنگامی که کلیهها به درستی وظیفه خود را انجام دهند، پروتئین را در خون به گردش در خواهند آورد و در صورت داشتن مشکل پروتئین را در ادرار وارد کرده و از جسم خارج میکنند.
این مسئله میتواند در افراد با فشار خون بالا، دیابت و برخی بیماریهای کلیوی نمایان گردد. در نتیجه فرد ممکن است ترکیبی از هیپوپروتئین، پروتئینوری و پروتئین را در ادرار داشته باشد.
بیماری سلیاک
این بیماری در حقیقت یک بیماری خود ایمنی است که سبب خواهد شد که خود بدن به درون روده کوچک حمله کند. این اتفاق زمانی رخ خواهد داد که یک فرد غذاهای حاوی گلوتن، پروتئین موجود در گندم و یا جو را مصرف نماید. جالب است بدانید که آسیبهای ناشی از این نوع بیماری سبب خواهند شد تا بدن نتواند مواد مغذی مفید را به درستی جذب نماید.
بیماری روده التهابی
برخی از اشکال بیماریهای التهابی سبب بروز این نوع بیماری شده و فرد ممکن است تحت تاثیر بسیاری از شرایط کمبود مواد مغذی از جمله هیپوپروتئین گردد.
علائم هیپوپروتئین چیست؟
این مشکل میتواند علائم گوناگونی داشته باشد که در زیر به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد. علائم عبارتند از:
احساس خستگی یا ضعف
داشتن عفونت ویروسی یا باکتریایی مکرر
شکستن و یا ریزش مو
ناخنهای شکننده و پوست خشک
تغییرات خلقی و تحریکپذیری
میل به غذاهای غنی از پروتئین
دقت داشته باشید که این علائم میتواند به مشکلاتی از قبیل کمخونی، کمبود آهن و یا یک مشکل در سیستم ایمنی بدن نیز باشد، بنابراین این مشکل باید از طریق انجام آزمایشات پزشکی مورد تایید و تشخیص قرار گیرد.
تشخیص
به سادگی و تنها با انجام یک آزمایش خون قادر خواهید بود تا بدانید آیا کمبود پروتئین دارید یا خیر، در حقیقت این آزمایشات مربوط به پروتئین، آلبومین و نسبت آلبومین به گلوبولین است. آلبومین و گلوبولین دو پروتئینی هستند که در کبد انسان تولید میشوند.
این آزمایشات میزان کلی پروتئین در بدن را نشان خواهد داد و اگر دو پروتئین ذکر شده در تعادل نباشند قطعا مشکلاتی نظیر بیماری کبدی و یا بیماری کلیوی و همچنین بیماری خود ایمنی در بدن شخص مورد نظر وجود دارد.
درمان
روشهای درمانی بسیار پیچیده و گاهی ساده هستند و این موضوع در افراد مختلف تفاوت خواهد داشت. ممکن است با تغییر در رژیم غذایی فرد مشکل حل گردد و یا ممکن است آزمایشات مکرری انجام شود تا پزشکان بتوانند نتیجه قطعی به دست آورند.
توجه داشته باشید که برای تشخیص مشکل هیپوپروتئین یک شخص، تاریخچه پزشکی کامل، معاینه فیزیکی و آزمایشهای تشخیصی لازم است.
چند مثال:
فرد مبتلا به اختلال خوردن ممکن است نیازمند درمان بوده باشد تا بتوان از این طریق و همچنین ایجاد وعدههای غذایی خاص و یک رژیم متعادل این مشکل کم پروتئینی را حل کرد.
افرادی که به بیماری سلیاک دچارند باید رژیم غذایی بدون گلوتن را دنبال نمایند تا سبب شود که جذب پروتئین و مواد غذایی در روده کوچک اتفاق بیفتد.
اختلالات کبد و کلیه اغلب نیاز به درمانهای پزشکی گسترده و همچنین نظارت بیشتر با مراجعات برنامهریزی به پزشک باید داشته باشند.
زنان بارداری که به تهوع و استفراغ دچار هستند باید با مراجعه به پزشک این مشکل را حل نمایند تا بتوانند پروتئینهای لازم را به دست آورند.
مقدار پروتئین مورد نیاز بدن
خوردن یک رژیم غذایی متعادل که شامل غذاهای حاوی پروتئین بالا باشد نیز برای نیاز روزانه شخص کافی خواهد بود. رژیم غذایی و یا پروتئین توصیه شده در حقیقت میزان 0.8 گرم به ازای هر پوند وزدن بدن است. این اندازه در حقیقت برابر 56 گرم در روز برای مرد متوسط و 46 گرم برای زن متوسط است.
توجه داشته باشید که حداقل 10 درصد کالری روزانه باید از پروتئین باشد. افراد فعال و یا در حال تلاش برای ایجاد توده عضلانی در بدن ممکن است به بیشتر از این حد از پروتئین نیاز داشته باشند.
انتخاب پروتئینهای مناسب
پروتئینها از اسیدهای آمینه ساخته شده که بلوکهای ساختمانی بافتها هستند. بدن برای بسیاری از قسمتها نیاز به اسیدهای آمینه مختلفی دارد. پروتئینهای حیوانی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و مرغ را فراموش نکنید و در رژیمهای غذایی خود بگنجانید.
سویا به عنوان یک پروتئین بر پایه گیاهی، یک منبع سرشار پروتئین به حساب میآید، این محصولات شامل تمامی اسیدهای آمینه ضروری بدن هستند.
پروتئینهای گیاهی
این نوع منابع پروتئینی همچون آجیل و لوبیا ضروریترین اسیدهای آمینه را ارائه خواهند داد. افرادی که از رژیمهای غذایی گیاهی استفاده میکنند باید دقت بیشتری داشته باشند که هر روزه بتوانند پروتئین خود را تامین نمایند.
پروتئین حیوانی
توجه داشته باشید که با اینکه پروتئینهای حیوانی اسیدهای آمینه بدن را تامین میکنند اما بسیاری از آنها دارای نواقضی نیز هستند. به عنوان مثال گوشت قرمز اغلب حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده و کالری است. ماهی ممکن است حاوی جیوه و یا سایر آلایندهها باشد، بنابراین باید برای دو بار در هفته برای کودکان و زنان باردار محدود گردد.
کدام یک از منابع پروتئینی بهتر است؟
هر دو منابع خوب بوده ولی گیاهی معمولا برای رژیم سالم توصیه میگردد. اگرچه منابع گیاهی دارای پروتئینهای کاملی نیستند، اما مواد لازم و مفید برای بدنتان را به شما ارائه خواهند داد.
علاوه بر این موضوع، میوه، سبزیجات، آجیل، حبوبات، دانههای حاوی فیبر، ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها جسمتان را قادر خواهند ساخت تا در برابر بیماریها مقاومت نشان دهد.
هیپوپروتئین اغلب به دلیل مسائل مرتبط و پیچیده آن نیاز به مراقبتهای پزشکی دارد. این مشکل قابل درمان بوده و باید با مراجعه به پزشک و استفاده از یک رژیم غذایی مناسب با این مشکل به مقابله برخیزید.
آیا شما با این مشکل روبهرو بودهاید؟ با چه روشهایی توانستید سلامتی خود را به دست آورید؟
Source: Medicalnewstoday