زمانی که چهار و یا چند مفصل در بدن ما دچار درد و التهاب شوند، اصطلاحا به این حالت polyarthritis گفته میشود. این نام از دو کلمه یونانی تشکیل شده است. در این مقاله ما قصد داریم polyarthritis و عوامل آن را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم.
Polyarthritis و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی نت سلامت؛ مطالب و موضوعاتی را که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت عبارتند از:
علائم
علل
انواع polyarthritis
شرایط مرتبط
تشخیص و زمان مراجعه به پزشک
عوارض جانبی
رفتار
علائم polyarthritis
توجه داشته باشید که علائم این بیماری شبیه به آرتریت روماتوئید است. آنها میتوانند در طی یک دوره چند ماهه و یا به صورت ناگهانی ایجاد شوند.
برخی از این علائم عبارتند از:
درد
سفتی و سختی
تورم و یا قرمزی در ناحیه آسیبدیده
بثورات
خستگی و یا کمبود انرژی
تعریق
دمای بالای بدن
عدم اشتها
کاهش وزن غیر منتظره
علتهای polyarthritis
این بیماری ممکن است به عنوان نتایج برخی از عوامل ژنتیکی ایجاد گردد. برخی از عوامل ممکن است موجب ایجاد پلی آرتریت شوند در حالی که بدن دارای عفونتهایی است که سیستم ایمنی را تضعیف خواهد کرد.
Polyarthritis ممکن است مثبت و یا منفی باشد
این موضوع بدان معنا است که فرد در خون خود دارای آنتیبادیهایی است که ممکن است به جای عفونت، به بدنشان حمله کرده و بدین ترتیب احتمال بیشتری برای ایجاد پلی آرتریت وجود دارد.د توجه داشته باشید، گاهی اوقات پلیآرتریت ناشی از عفونت و یا بیماریهای قبلی ممکن است بوده باشد. این مورد گاهش پزشکان را دچار اشتباه کرده و کار تشخیص را دشوار خواهد کرد.
این موضوع طی یک مطالعه در سال 2016 بر روی یک زن 19 ساله که بیماری منژیت تشخیص داده شده بود و در نهایت مشخص شد که مشکل پلیآرتریت بوده است، اثبات شد.
ویورسهایی که سبب ایجاد سرخک و سرخجه میشوند نیز سیستم ایمنی بدن را فعال کرده و میتوانند واکنش التهابی ایجاد نمایند که در نتیجه منجر به وقوع پلی آرتریت خواهد شد.
عوامل خطر چیست؟
این عوامل بر دو نوع هستند، نوع اول کسانی که میتوانند تغییر کنند و نوع دوم کسانی که نمیتوانند تغییر کنند.
عواملی را که میتوان تغییر داد عبارتند از:
شیوه زندگی:
سیگار کشیدن، مصرف الکل و کافئین میتواند یک فرد را برای توسعه پلیآرتریت بازتر نماید.
تجربه زندگی زودهنگام:
اگر یک کودک در معرض عواملی همچون دود سیگار ناشی از مصرف والدین باشد، قطعا در کودکی ممکن است این اتفاق برایش رخ دهد.
عواملی که دچار تغییر نخواهند شد عبارتند از:
سن افراد، جنسیت که در حقیقت این امکان در زنان بیشتر از مردان وجود دارد و همچنین میراثی که از ژن گذشتگان نصیب افراد شده است را نمیتوان تغییر داد.
طبق گزارشات ارائه شده توسط مرکز و کنترل پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده آمریکا، چیزی در حدود 54.4 میلیون بزرگسال، از سالهای 2013 تا 2015 دچار یک نوع آرتریت فیبرومیالژیا، نقرس و یا لوپوس شدهاند.
چند فرم مختلف از polyarthritis وجود دارند که عبارتند از:
Polyarticular JIA
این مورد میتواند دردهای وحشتناکی را در مفصلهای کوچک و بزرگ مچ پا، مچ دست، باسن و زانو ایجاد نماید. این درد حتی ممکن است در گردن و فک نیز ایجاد گردد.
پزشکان هنور به طور دقیقه نمیدانند که علت این رویداد چیست اما اکثرا با گذشت زمان و درمان بهبود خواهد یافت.
لوپوس
این نوع پلیآرتریت نیز به عنوان اثرات مفاصل فرد اغلب بر روی پوست، کلیهها و سیستم عصبی مرکزی تاثیر خواهد گذاشت.
آرتریت رودهای
این نوع آرتریت را اصطلاحا آرتریت پسوریاتیک مینامند. این مشکل میتواند در افرادی که پسوریازیس دارند نیز وجود داشته باشد. نشانههایی که باید بدان توجه کرد عبارتند از بثورات قرمز، بثورات قرمز در انگشتان و حتی انگشتان پا و این موارد فقط در یک سمت از بدن ایجاد خواهند شد.
شرایط مرتبط
Polyarthritis یک وضعیت خاص به حساب نمیآید، از همین رو افراد ممکن است با مراجعه به داروخانهها به صورت خودسرانه دارو تهیه نمایند، به عناون مثال این بیماری و مشکل ممکن است با خستگی و علائمی همچون آنفولانزا همراه باشد و همنی قضیه تشخیص را دچار مشکل خواهد کرد، بنابراین باید به پزشک مراجعه نمایید.
برخی از شرایطی که ممکن است با پلیآرتریت ایجاد شوند عبارتند از:
انقباض Dupuytren
فیبرومیالژیا:
این یک بیماری است که بر تمام بدن تاثیر خواهد گذاشت، باعث درد و خستگی در مناطق مختلف از جمله ماهیچهها خواهد شد.
هموکروماتوز:
اگر بدن آهن زیادی را به دست آورد و مصرف نماید، این افزایش ممکن است منجر به پاتوفیزاسیون شود.
بیماری التهابی روده:
این مشکل همانند کولیت زخمی و بیماری کرون، سبب التهاب در روده کوچک خواهد شد.
بیماری رینود:
همراهان نت سلامت؛ این بیماری با گردش خون فقیر در دست و پا ایجاد خواهد شد. انگشتان گاهی ممکن است دچار تغییر رنگهایی همچون سفید، قرمز و یا بنفش شوند.
تشخیص و زمان مراجعه به پزشک
روشهای تشخیص Polyarthritis به علت داشتن انوع مختلف بسیار دشوار بوده و پزشکان باید برای تشخیص درست آزمایشهای زیادی را به انجام برسانند.
اگر کسی یک یا چند مورد از نشانههای زیر را دارد، باید به پزشک مراجعه نماید تا اطمینان حاصل نمایند که سالم هستند. این علائم عبارتند از:
سفتی در مفصل که بیش از 30 دقیقه طول بکشد و یا با تورم و درد باقی بماند
درد مفصل که فعالیتهای روزمره را دچار اخلال نماید
مفاصلی که دچار تورم و قرمزی شوند
هر یک از علائم بالا اگر از یک تا سه روز طول بکشند
درد و تورمی که پس از گذشت یک دوره دوباره بازگردد
پزشک سعی خواهد کرد تا با انجام آزمایشهای متعددی همچون خون اطمینان حاصل کند که مبادا فرد دچار عفونتهای خون و ویروسی شده باشد، و حتی Rf که یک نوع پروتئین بوده که به بافتهای سالم بدن حمله میکند. علاوه بر انجام آزمایش خون، پزشک مفاصل را نیز مورد برسی قرار خواهد داد و ابزار اینکار نیز اشعه ایکس خواهد بود.
جالب است بدانید، پزشکان ممکن است بخشی از مایع مفصل و آن بخشی که درد میکند را به عنوان نمونه گرفته و مورد بررسی قرار دهند، به این عمل اصطلاحا آسپیراسیون گفته میشود.
عوارض جانبی
اگر پلیآرتریت به خوبی تحت درمان قرار نگیرد، دیگر اندام و بخشهای بدن دچار آسیبهای شدید خواهند شد.
اثرات بر روی دیگر اعضای بدن به شرح زیر میباشد:
ریهها: این مورد میتواند سبب زخم در ریه و عوارضی همچون تنگی نفس و سرفه مزمن را به همراه داشته باشد.
چشم: ایجاد التهاب در چشم
پوست: ایجاد بثورات و یا تودههایی که زیر پوست ایجاد میشوند
قلب: پوشش در اطراف قلب ممکن است باعث التهاب شده و درد قفسه سینه را به وجود آورد، حملات قلبی و سکته مغزی را نیز ممکن است در پی داشته باشد.
رفتار
دقت داشته باشید، با اینکه هنوز درمان قطعی برای پلیآرتریت توسط پزشکان کشف نشده است، میتوان آن را با دارو و عناصر غیر پزشکی همانند رژیم غذایی، ورزش و شیوه زندگی درمان کرد.
درمانهای دارویی جاری عبارتند از:
داروهای ضد درد: این داروها همانند داروهای بدون نسخه استامینوفن است.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: داروهایی همانند ایبوپروفن، ناپروکسن و دیکلوفناک که بر روی کاهش درد و سفتی بدن موثر هستند
داروهای ضد روماتیسمی: انجام اینکار در مدت زمان طولانی به روند کاهش بیماری کمک خواهد کرد.
درمانهای زیستی: این موضوع پیشرفت پلیآرتریت را کند خواهد کرد. نمونههای این دارو عبارتند از انفلایسیماب و اتانریپ
استروئیدها: این مورد از طریق تزریق وریدی انجام شده و به کاهش درد کمک خواهد کرد، توجه داشته باشید که ساتفاده از این روش همیشگی نبوده زیرا عوارض جانبی آن با استفاده طولانی مدت بروز خواهند کرد. توجه داشته باشید که برای اینکار اول باید به سراغ پزشک بروید تا پزشک معالج نظر قطعی را ارائه نماید و آن را به انجام برساند.
درمانهای غیر دارویی که برای تسکین درد ممکن است موثر عمل نمایند شامل فیزیوتراپی و تمرینات کم اثری همچون شنا، پیادهروی و دوچرخهسواری میباشد. به عبارت دیگر، هر کاری که اثر ملایمی بر روی این مشکل داشته باشد، مفید است.
توجه داشته باشید که برنامه ورزشی خودتان را با پزشک معلج در میان گذاشته و در صورت تایید پزشک آنها را به انجام برسانید. بدون مشورت با پزشک کاری را انجام ندهید زیرا ممکن است نتایج بدی را در پی داشته باشد.
Source: Medicalnewstoday