بیماری bronchospasm زمانی رخ خواهد داد که عضلات موجود در مسیر ریه که هوا را هدایت میکنند دچار سفتی شوند، این کار ورود هوا را تا 15 درصد کاهش خواهد شد. توجه داشته باشید افرادی که مبتلا به آسم، آلرژی و شرایط مربوط به ریه هستند احتما مبتلا شدنشان به بیماری bronchospasm بیشتر خواهد بود، میتوان کودکان و افراد بالای 65 سال را گزینه مناسبی برای مبتلا شدن به این بیماری باشند.
بیماری bronchospasm و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی نت سلامت؛ توجه داشته باشید که این بیماری مسری نبوده اما برخی از ویروس و باکتریهای آن ممکن است به افراد دیگر منتقل گردد. در این مقاله به موضوعات زیر خواهیم پرداخت:
علت بیماری bronchospasm چیست؟
علائم
تشخیص
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
موثرترن درمانها
چشمانداز
علت بیماری bronchospasm چیست؟
برخی از شرایط پزشکی همچون آلرژنها و داروها میتوانند باعث ایجاد بیماری bronchospasm شوند. علل رایج آن عبارتند از:
آسم
اختلال ریوی مزمن انسدادی
آمفیزم
برونشیت مزمن
ویورسی، باکتری و عفونتهای قارچی ریه
سیگار کشیدن
آلودگی هوا یا دود
آلرژن زیستمحیطی همچون حیوان خانگی، گرد و غبار
برخی مواد افزودنی و شیمیایی
بخار حاصل از مواد شیمیایی
هوای سرد
بیهوشی عمومی
ورزش
داروهای کاهشدهنده خون همچون ضد فشارخون ضد التهاب غیر استروئیدی
آنتیبیوتیکها
جالب است بدانید که هنوز دانشمندان متوجه نشدهاند که چرا ورزش سبب ایجاد بیماری bronchospasm در افراد میشود. این مورد نیاز به آزمایشات بیشتری دارد. طبق مطالعاتی که در سال 2014 بر روی 8000 دانشآموز فرانسوی انجام شد، نشان داد که بیماری bronchospasm ناشی از ورزش یک وضعیت جداگانه و مستقل از آسم است.
در ادامه آن تحقیق مشخص شد که بیماری bronchospasm با انواع مختلف رینیت آتوپیک مرتبط بوده است، این یک بیماری مزمن بوده که باعث ایجاد حفرههای خشک در بینی و کاهش تدریجی لایه مخاطی خواهد شد.
جالب است بدانید که دانشمندان در تلاشند تا دریابند که جایگزینهای سیگار همانند سیگار الکترونیکی نیز سبب ایجاد بیماری bronchospasm میشوند یا خیر، اینطور که پیداست نیکوتین عصب اولیه ریه را تحریک کرده و باعث کاهش انقباض عضلات خواهد شد. توجه داشته باشید که برخی از مواد شیمیایی موجود در داروها نیز سبب ایجاد بیماری bronchospasm خواهند شد، البته این احتمال کم بوده و به ندرت چنین مشکلی ایجاد شده است.
علائم
همراهان نت سلامت؛ لازم به ذکر است که علائم بیماری bronchospasm نسبتا مشخص بوده و البته باید توجه داشت که میزان شدت علائم بسته به میزان تراکم راه هوایی و یا میزان جریان هوا است.
علائم معمول این بیماری عبارتند از:
درد، تنگی نفس و همچنین احساس یفتی در قفسه ینه و پشت
مشکل در تنفس
سرفه
احساس خستگی
ایجاد صدای عجیب همانند سوت در حین استنشاق
احساس سرگیجه
تشخیص
توجه داشته باشید که یک پزشک باید قدرت تشخیص بیماری bronchospasm را داشته باشد، برای موارد پیچیده و شدید باید به یک متخصص ریه برای مشاهده و درمان مراجعه نمایید.
به طور معمول پزشک قبل از گوش دادن به ریهها به وسیله یک استتوسکوپ سوالاتی را در رابطه با آلرژی و سوابق مشکلات ریوی شما خواهد پرسید.
این موارد همگی بستگی به شدت بیماری دارد، اگر مشکوک به بیماری bronchospasm باشد پزشک برای شما انجام آزمایشاتی را تجویز کرده تا بتواند میزان جریان هوا و تنفس شما را بسنجد و بعد تصمیم قطعی را اتخاذ نماید.
آزمایشهای معمول جهت تشخیص عبارتند از:
اسپیرومتری، انتشار ریوی و آزمایشات حجم ریوی:
میزان تنفس و ورودی و خروجی هوا و همچنین چگونگی انجام تنفس توسط یک لوله متصل به کامپیوتر اندازهگیری خواهد شد.
آزمایش اکسیمتری پالس:
دستگاهی که اندازهگیری اکسیژن در خون را به وسیله اتصال به انگشت یا گوش به دست خواهد آورد.
آزمایش گاز خون شریانی:
این آزمایش جهت تعیین سطح اکسیژن و کرب در بدن انجام میشود.
اشعه ایکس قفسه سینه و توموگرافی کامپیوتری ( سی تی اسکن):
با انجام اینکار میتوان قفسه سینه و ریه را مشاهده و از ایجاد عفونت و همچنین بیماری ریه جلوگیری به عمل آورد.
جالب است بدانید، پزشک جهت مشخص کردن این موضوع که آیا ورزش سبب بروز بیماری bronchospasm شده است، یا خیر، ممکن است یک آزمایش غربالگری هیپروانسیونالکتیو یوکاپنیک را تجویز نماید، در این آزمایش مخلوطی از اکسیژن و دی اکسید کربن را وارد کرده تا عملکرد ریه را مشاهده نماید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
دقت داشته باشید، هر فردی که مبتلا به بیماری bronchospasm شده باشد و علائم را به صورت جدی مشاهده کرده باشد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه نماید. اگر تنفس برایتان سخت شد، شماره اورژانس را به خاطر داشته باشید و بیدرنگ با این واحدهای پزشکی تماس حاصل نمایید.
دلایل دیگری که باید به پزشک مراجعه نمایید:
بیماری bronchospasm بسیار دردناک است
اسپاسمهایی که با فعالیت روزانه مواجه آن خواهید شد
اسپاسمهایی که موجب سرگیجه شوند
اسپاسمهایی که پس از استنشاق آلرژن رخ میدهد
اسپاسمهایی که بدون هیچ علتی ایجاد میشوند
اسپاسمهای روبه شدید شدن و ناشی از ورزش
سرفه کردن
تب و دمای بیش از 100 درجه فارنهایت
تنگی نفس و تنفش سخت
موثرترین راههایی درمانی کدامند؟
در اکثر موارد افراد مبتلا به بیماری bronchospasm پزشک متخصص برونکودیلاتور را تجویز خواهد کرد، این دارو سبب افزایش و گشایش در جریان هوا و راههای ورودی هوا خواهد شد.
سه نوع از رایجترین برونکودیلاتور عبارتند از:
بتا آگونیست
آنتی کولینرژیک
تئوفیلین
لازم به ذکر است، اگر چه داروهای بیماری bronchospasm به صورت قرص، تزریقی و فرمهای مایع وجود دارند، اما استنشاق آن بسیار موثرتر خواهد بود. بهترین برنامه درمان زمانی توسط پزشک ارائه داده خواهد شد که نوع، میزان و شدت آن مرود بررسی و ارزیابی قرار گرفته باشد.
در موارد شدید بیماری bronchospasm پزشک ممکن است استروئیدها را توصیه کند تا التهاب را در راههای هوایی کاهش داده و جریان هوا را افزایش دهد. زمانی که بیماری bronchospasm توسط عفونتهای باکتریایی ایجاد گردد، پزشکان همچنین ممکن است داروهای آنتی بیوتیک را تجویز نمایند.
داروهای رایج برای درمان بیماری bronchospasm عبارتند از:
برونش دیورتیک کوتاه مدت
این نوع از دارو در عرض چند دقیقه شروع به فعالیت کرده و اثرات آن تا چند ساعت باقی خواهد ماند.
پزشکان از برونکودیلاتور کوتاه مدت برای تسکین سریع اسپاسم ناگهانی و شدید و همچنین اسپاسم ناشی از ورزش استفاده میکنند. به طور معمول فرد باید این داروها را یک و یا دوبار در هفته مصرف نماید. اکثر این داروهای کوتاه مدت به صورت مایع وجود دارند.
بیماری bronchospasm طولانی مدت در ترکیب با استروئید
برای موارد مزمن بیماری bronchospasm، داروهای طولانی مدت ممکن است به همراه استروئید استنشاقی جهت پیشگیری از اسپاسم تجویز شوند. در اکثر موارد افراد باید روزی دو یا سه بار بسته به تجویز پزشک از این دارو استفاده نمایند، این داروها برای کاهش سریع علائم مفید نیستند.
توجه داشته باشید، با مشاهده هرگونه علائم باید سریعا به پزشک مراجعه کرده و از مصرف داروهای خودسرانه جدا خودداری به عمل آورید، اینکار ممکن است به سلامتی شما صدمات جدی وارد نماید.
Source: Medicalnewstoday