زخم کولیت نوعی بیماری است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه حملاتی را نسبت به روده بزرگ انجام میدهد و سبب ایجاد التهاب و همچنین زخمهای باز خواهد شد. در حقیقت میتوان زخم کولیت را یک نوع بیماری التهابی دانست که در ایالات متحده آمریکا بیش از 1.3 درصد بزرگسالان دچار آن هستند. زخم کولیت، سیستم گوارش را تحت تاثیر قرار داده و ممکن است موجب ایجاد یبوست نیز گردد.
زخم کولیت و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی نت سلامت؛ یبوست یکی از مشکلات رایجی است که عوامل مختلفی همچون رژیمهای کم فیبر، فقدان فعالیت بدنی، داروهای خاص و شرایط بهداشتی در آن دخیل هستند.
موضوعات مقاله عبارتند از:
زخم کولیت و یبوست
موانع
سایر شرایط مرتبط با یبوست
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اقیانوسی
زخم کولیت و یبوست
این نوع زخم همواره با اسهال، خونریزی و مدفوع مکرر همراه است، اما در برخی از افراد مبتلا به کولیت زخمی، این بیماری باعث ایجاد یبوست خواهد شد.
اکثر مردم بر این باورند که باید هر روزه یک حرکت رودهای داشته باشند و اگر این اتفاق نیفتد به احتمال زیاد دچار یبوست شدهاند. در این مورد نباید نگران بود، زیرا فرکانس طبیعی بدن چیزی در حدود 3 روز در هفته است.
یبوست زمانی اتفاق خواهد افتاد که فرد در یک هفته کمتر از 3 بار حرکت رودهای داشته باشد و این موضوع سبب ایجاد مشکلاتی دردناک خواهد شد. یکی از شایعترین نوع کولیت، زخم آن در سمت چپ روده بزرگ است. یبوست پروگزیمال زمانی اتفاق خواهد افتاد که زخم کولیت در سمت چپ روده بزرگ اتفاق افتاده باشد.
موانع
راههای بسیار زیادی جهت درمان افراد مبتلا به یبوست وجود دارد، اما این درمانها بستگی به نوع و میزان شدت آن داشته که باید به درستی تشخیص داده شود.
تغییرات غذایی
یکی از اولین راههای درمان یبوست ایجاد تغییرات در رژیمهای غذایی خواهد بود، افراد مبتلا باید یک رژیم غذایی با فیبر بالا را برگزینند و میزان مصرفی فیبر را باید روزانه از 22 تا 34 گرم در نظر داشته باشند.
یکی دیگر از راههای موجود، نوشیدن روزانه 2 لیتر آب است، نوشیدن بیش از این حد مسلما تاثیرات بیشتری خواهد داشت اما در همین حد نیز کفایت میکند. آخرین تغییر در رژیم غذایی نیز مربوط به مصرف میوه و سبزیجات تازه بوده که باید بسیار مهم تلقی گردد و تاثیرات بسزایی نیز خواهد داشت.
پیگیری حرکات روده
توجه کردن به حرکات روده میتواند به فرد کمک کند که آیا وضعیتش در حال بهبود است یا خیر و متناسب با آن به روند درمان ادامه دهد. با انجام این کار، فرد مبتلا یقینا تصمیمات مناسبی را در رابطه با نوع غذاهای مصرفی اتخاذ خواهد کرد.
ورزش
یکی از مسائلی که به آن کم توجهی میشود ورزش است، ورزش منظم میتواند سبب فعالیت روده و هضم غذا شده و بدین ترتیب مشکلات یبوست را از بین ببرد. البته باید تمریناتی انجام شود که اثربخش باشد، ورزشهایی همانند راه رفتن تا محل کار، شنا کردن و یوگا نمیتوانند اثرات مثبتی بر درمان یبوست داشته باشند.
استفاده از داروهای بدون نسخه
در صورتی که رژیم غذایی، هیدارتاسیون و ورزش منجر به کاهش علائم یبوست نشود، برخی از افراد قادرند تا از طریق مصرف داروهای مسهل مشکل را حل نمایند. برخی از داروهای مسهل بدون نسخه باید با دقت مصرف شوند و فرد باید اطمینان حاصل کند که بعد از مصرف آن به میزان قابل توجهی آب نوشیده باشد.
سایر داروهای قابل استفاده
طیف وسیعی از داروها وجود دارند که میتوانند به افراد مبتلا به زخم کولیت و یبوست کمک نمایند تا مشکلشان حل گردد.
این داروها عبارتند از:
منیزیم:
استفاده از این دارو با دوز کم میتواند ظرف مدت 6 ساعت سبب ایجاد حرکت رودهای گردد.
لاکتولوز:
اگرچه این مورد سبب ایجاد گاز معده خواهد شد، اما بسیار سریع یبوست را حل خواهد کرد.
سوربیتول:
همراهان نت سلامت؛ این مورد نوعی شیرینکننده مصنوعی است که در کاهش یبوست همانند لاکتولوز عمل کرده و معمولا از هزینه کمتری نیز برخوردار است.
پلی اتیلن گلیکول:
این مورد معمولا برای تمیز کردن دستگاه گوارش قبل از کولونوسکوپی استفاده میشود. با اینحال استفاده از آن به صورتی روزی یکی و یا دو عدد میتواند یبوست مزمن را از بین ببرد.
آنتراکینونها:
نوعی از مکملهای حرکتی هستند که موجب فعالسازی سیستم گوارش شده و به سرعت (6 تا 8 ساعت) سبب ایجاد حرکت روده خواهند شد.
مشتقات دیفینیل ماتان:
این مورد شباهت زیادی به آنتراکینونها داشته و به افراد کمک خواهند کرد تا به صورت موقت از یبوست نجات یابند.
روغن کرچک:
استفاده از این روغن میتواند سبب تحریک روده و ایجاد حرکت رودهای شود، اما ممکن است باعث گرفتگی نیز گردد.
شرایط دیگری که سبب یبوست خواهند شد:
سندرم روده تحریکپذیر
بیماری کرون
بیماری سلیاک
سندرم روده تحریکپذیر (IBS)
زخم کولیت نوعی بیماری التهابی روده و یا IBD میباشد، این همان سندرم روده تحریکپذیر یا IBS نبوده اما برخی از علائم آن میتواند به IBD شباهت داشته باشد. درد مداوم در شکم یکی از علامتهای معمول IBS است.
مهمترین تفاوت بین IBS و IBD در التهاب است، IBD ایجادکننده التهاب بوده در حالیکه IBS ایجاد التهاب نخواهد کرد. این التهاب میتواند آسیبی بسیار جدی را به روده بزرگ وارد نماید.
بیماری کرون:
برخلاف زخم کولیت که تنها به روده بزرگ و رکتوم حمله میکند، بیماری کرون یکی از انواع IBD بوده که قادر است تا در هر جایی از سیستم گوارش اتفاق بیفتد. بیماری کرون بیشتر بر روده کوچک تاثیر خواهد گذاشت، یبوست نوعی سیگنال بوده تا به فرد علامت دهد که مشکلاتی در روده ایجاد شده است.
بیماری سلیاک:
این بیماری نوعی پاسخ التهابی به گلوتن بوده و موجب آسیبرسانی به روده کوچک خواهد شد. هنگامی که محصولات حاوی گلوتن همانند نان یا ماکارانی از رژیم حذف شوند، علائم ایجاد شده در فرد نیز خاتمه خواهد یافت.
چه زمانی برای مراجعه به پزشک مناسب است؟
فرد مبتلا به زخم کولیت باید با پزشک خود به طور مداوم در ارتباط باشد تا تمامی تغییرات در علائم، همچون یبوست را گزارش داده تا درمان مناسب برای آن پیدا شود.
علائمی که نیاز به مراقبتهای پزشکی دارند:
مدفوع مکرر و خونی
درد شدید معده
شکاف شکمی
استفراغ مداوم
خستگی
از دست دادن اشتهاء
کاهش وزن
کم خونی
تب
جمعبندی
اگر چه هنوز علت خاصی برای بیماری زخم کولیت مشخص نشده اما به نظر میرسد که به عنوان یک بیماری خود ایمنی توسط ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد شده است. در حقیقت 10 تا 20 درصد افراد مبتلا به این بیماری دارای اعضای خانوادهای هستند که آنان نیز به این مشکل و بیماری التهابی روده دچارند.
بسیاری از افراد مبتلا به زخم کولیت نیز بودهاند که در ابتدا علائم به آرامی شروع شده و در نهایت بسیار سخت و طاقتفرسا گشته است. با مراجعه به پزشک و شروع مراحل درمان ممکن است مدتها (هفته، ماه و حتی سال) طول بکشد تا این مورد به صورت کامل رفع گردد.
یبوست احتمال دارد برای افراد مبتلا به این بیماری یک مشکل تکراری به حساب آید، با اینحال پیگیری و شروع مراحل درمان با دارو و همچنین راهنماییهای تغذیهای میتواند به افراد کمک کند تا زمانی که ممکن است بدون علائم و با خیالی آسوده زندگی نمایند.
Source: Medicalnewstoday