امگا 3 و ویتامینهای A و D در چربی ماهیهایی همچون قزلآلا، ماهی تن، شاه ماهی، ساردین و ماهی آزاد به فراوانی یافت میشود. روغن ماهی و امگا 3 به دلیل محبوبیت آنها در سلامتی شناخته شده هستند، انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه میکند که چربی ماهی و امگا 3 مزیتهای فراوانی به منظور تقویت سلامت قلب خواهند داشت. با اینحال، تحقیقات نتایج دیگری را مشخص کرده است.
روغن ماهی و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی نت سلامت؛ در سال 2012 طی یک بررسی ملی بهداشتی مشخص شد که حدود 7.8 درصد از بزرگسالان ایالات متحده آمریکا یا 18.8 میلیون نفر و 1.1 درصد از کودکان 4 تا 17 سال در هر 30 روز یک بار مکملهای ماهی را مصرف میکردند.
ماهی سفید نیز دارای روغن بوده اما در غلظتهای پایینتر، عمدتا روغن ماهی سفید در کبد آن تجمع کرده است. روغن چرب کبد، حاوی اسید چرب امگا 3 در مقادیر پایین بوده و جالب آنکه بیشتر دارای ویتامین A و D است.
قصد داریم تا در این مقاله مزایای روغن ماهی به عنوان یک منبع امگا 3 را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم.
موضوعات مقاله عبارتند از:
اسیدهای چرب امگا 3 چیست؟
فواید سلامتی
منابع
خطرات
حقایقی در رابطه با روغن ماهی:
روغن ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین A و D میباشد.
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن ماهی ممکن است از سلامت قلب محافظت کرده و همچنین مزایای دیگری نیز در رابطه با سلامتی انسان داشته باشد.
خوردن ماهی بهتر از مصرف مکملهای آن جهت دریافت این مواد مغذی میباشد.
اسیدهای چرب امگا 3 چیست؟
این اسیدها در حقیقت چربیهای موجود در گیاهان و جانوران دریایی است.
اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA):
این اسید چرب امگا 3 بیشتر شناخته شده است، EPA به بدن کمک میکند تا مواد شیمیایی درگیر در لخته شدن خون و التهاب را کنترل نماید. در حقیقت EPA به جلبکهایی ربط دارد که ماهیها در دریا از آن تغذیه میکنند.
اسید داکوساکسانوئیک (DHA):
در انسان، این نوع از اسید چرب امگا 3 یکی از بخشهای اصلی اسپرم، شبکیه، بخشی از چشم و قشر مغزی میباشد. DHA در سراسر بدن موجود بوده و بیشتر تجمع آن در مغز، چشم و قلب میباشد، همچنین در شیر مادر نیز موجود است.
فواید سلامتی
برخی مطالعات نتایج جالبی مبنی بر اینکه روغن ماهی و اسید چرب امگا 3 برای سلامتی بیشتر از هر مواد غذایی دیگری مفید هستند را مشخص کرده است.
مولتیپل اسکلروزیس
همراهان نت سلامت؛ گفته میشود که روغن ماهی به افراد مبتلا به این مشکل (MS) به دلیل داشتن اثرات محافظتی بر مغز و سیستم عصبی کمک خواهد کرد، با اینحال در یک آزمایش انجام شده مشخص شد که چنین تاثیری وجود نخواهد داشت.
سرطان پروستات
بر اساس نتایج یک مطالعه مشخص شد که روغن ماهی در کنار رژیم کم چرب ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد، با اینحال در مطالعه دیگری نشان داده شد که سطوح بالاتر از امگا 3 به افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مهاجم بستگی دارد.
تحقیقات منتشر شده در مجله موسسه ملی سرطان نشان میدهد که مصرف بیش از حد روغن ماهی میتواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا 71 درصد افزایش دهد.
افسردگی پس از زایمان
مصرف ماهی در طول مراحل بارداری ممکن است خطر افسردگی پس از زایمان را کاهش دهد. بر اساس توصیه محققان، خوردن ماهی آن هم دو تا سه بار در هر هفته میتواند بسیار مفید باشد. این منابع غذایی به جای مکملها توصیه شده زیرا آنها دارای پروتئین و مواد معدنی بسیاری هستند.
مزایای سلامت روان
طبق یک سری از آزمایشات 8 هفتهای که در سال 2007 انجام شد مشخص گردید که روغن ماهی ممکن است به جوانانی که دچار مشکلات رفتاری هستند کمک فراوانی نماید، به خصوص افرادی که به اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) دچار هستند.
این مطالعه به خوبی نشان داد که کودکانی که بین 8 تا 16 گرم EPA و DHA در طول هر روز مصرف مینمایند، به طور قابل ملاحظهای رفتارشان بهبود یافته است.
مزایای حافظه
طبق تحقیقاتی که در مجله PLoS One منتشر گردیده است، مصرف اسید چرب امگا 3 میتواند اثرات مثبتی بر بهبود وضعیت حافظه در جوانان و بزرگسالان و همچنین به طور کلی در کلیه ردههای سنی داشته باشد.
با اینحال، یک مطالعه دیگر نیز نشان داده است که سطح بالای امگا 3 سبب جلوگیری از کاهش شناختی در زنان مسن نخواهد شد.
مزایایی برای قلب و عروق
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن ماهی ممکن است در طول زمانی که انسان دچار استرس میشود بسیار مفید عمل نماید.
یافتههای منتشر شده در مجله فیزیولوژی آمریکا نشان داد، افرادی که مکملهای روغن ماهی را برای مدت بیش از 1 ماه مصرف میکنند، در طول آزمایشهای تنشزائی از عملکرد قلبی و عروقی بهتری برخوردار بودهاند. در سال 2012، محققان دریافتند که روغن ماهی از طریق خواص ضد التهابی آن به تثبیت ضایعات آترواسکلروز کمک خواهد کرد.
همچنین بررسی بیش از 20 مطالعه انجام شده که در آن تقریبا 70000 نفر را شامل شده است نشان داد که هنوز هیچ شواهد قانعکنندهای مبنی بر اینکه روغن ماهی سبب کاهش خطرات حمله قلبی، سکته مغزی و یا مرگ زودرس میشود، یافت نشد.
بیماری آلزایمر
سالهاست که تصور میشود مصرف منظم روغن ماهی ممکن است به جلوگیری از بیماری آلزایمر کمک کند، با اینحال بر اساس مطالعه شکل گرفته در سال 2010 نشان داده شده است که روغن ماهی در جلوگیری از بیماری آلزایمر بهتر از پلاسبو نخواهد بود.
یکی دیگر از مطالعات منتشر شده در Neurology طی سال 2007 نشان داد که رژیم غذایی با مقدار زیاد ماهی، روغنهای امگا 3 و میوه و سبزیجات قادر است تا خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.
از دست دادن بینایی
محققان کانادایی در مجله چشم پزشکی گزارش دادهاند که مصرف مناسب ماده مغذی DHA میتواند به افراد در جلوگیری، نسبت به از دست دادن بینایی کمکهای فراوانی نماید.
صرع
تحقیقات انجام شده در سال 2014 نشان داد کسانی که مبتلا به بیماری صرع هستند، اگر روغن ماهی مصرف نمایند ممکن است در طول روز تشنج کمتری در آنان ایجاد شود.
اختلالات اسکیزوفرنی و روانی
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن ماهی ممکن است به کاهش خطر سایکوز منجر شود.
یافتههای منتشر شده در Nature Communications به خوبی نشان داده است که چگونه استفاده از روغن ماهی به مدت 12 هفته سبب کاهش خطرات ابتلا به بیماریهای روانی گشته است.
رشد جنین
مصرف امگا 3 به تقویت رشد شناختی و حرکتی جنین کمک فراوانی خواهد کرد. بر اساس یافتههای دانشمندان در سال 2008 نشان داده شده است که مصرف امگا 3 در طی 3 ماه آخر بارداری سبب بهبود عملکرد حسی، شناختی و حرکتی در جنین خواهد شد.
منابع
علاوه بر ماهیها، محصولات و منابع دیگری نیز وجود دارند که اسیدهای چرب امگا 3 فراوانی را دارا هستند. سایر منابع حیوانی اسیدهای چرب امگا 3 تخممرغی هستند.
جایگزینهای گیاهی روغن ماهی برای امگا 3:
روغن پرایلا
گردو
دانههای تربچه
ریحان تازه
سبزیجاتی همچون اسفناج و برگ سبز
ترخون خشک شده
خطرات
مصرف روغن ماهی، روغن کبد ماهی و مکملهای امگا 3 ممکن است برای برخی از افراد دچار مشکلاتی نماید.
مکملهای امگا 3 احتمال دارد بر لخته شدن خون تاثیر گذاشته و با داروهایی مواجه شوند که شرایط لخته شدن خون را هدف قرار دهند.
گاهی اوقات میتوان عوارض جانبی را نیز ایجاد کرد، به طور معمول مشکلات معده همانند یخزدگی، سوء هاضمه و یا اسهال از این قبیل هستند.
روغن کبد ماهی حاوی مقادیر بالایی از ویتامین A و D هستند و استفاده بیش از حد آنان ممکن است منجر به مسمویت گردد.
افرادی که به آلرژی ماهی دچار هستند ممکن است دچار عوارضی شوند و قطعا باید با پزشک مشورت نمایند.
مصرف سطوح بالایی از ماهیهای چرب ممکن است مسمومیتهای غذایی را نیز ایجاد نمایند، زیرا دریا و محل تغذیه آنان احتمال دارد دچار آلایندههایی شده باشد.
این مکمل و ماهیها را از مراکز معتبر تهیه نمایید.
هنوز نمیتوان با اطمینان گفت که آیا مصرف ماهی بیشتر و روغن امگا 3 به نفع سلامتی خواهد بود یا خیر، اما یک رژیم غذایی که انواع مواد مغذی را ارائه دهد یقینا سالم خواهد بود.
هر کسی که قصد دارد از مکملها استفاده نماید، باید ابتدا با یک پزشک و یا پزشک متخصص تغذیه مشورتهای لازم را انجام دهد.
Source: Medicalnewstoday