فعالیتهای ورزشی باید بخش بسیار مهمی از زندگی افرادی باشد که تمایل دارند تا از سلامتی جسمی و روحی برخوردار باشند، اما برای برخی از افرادی که مبتلا به بیماری پارکینسون هستند این فعالیتها حاوی اثرات مهمتری است. این دسته از افراد میتوانند با انتخاب و به کارگیری فعالیتهای ورزشی مناسب جنبههای حیاتی زندگی روزمره همانند تحرک و حفظ تعادل خود را افزایش دهند.
فعالیتهای ورزشی و اثرات آن بر پارکینسون
علاقهمندان به مجله پزشکی نت سلامت؛ در این مقاله قصد داریم تا تاثیرات فعالیتهای ورزشی بر روی بیماران مبتلا به پارکینسون و چگونگی ایجاد مزیتهای گوناگون در مغز را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم، همچنین در ادامه نگاهی به برخی از تکنیک و روشهای ورزشی نیز خواهیم داشت.
چرا ورزش برای این دسته از افراد مفید است؟
بنیاد بیماری پارکینسون اظهار داشته است که از تاثیرات فعالیتهای ورزشی بر روی این بیماری شواهد بسیار زیادی وجود دارد.
بر اساس یکی از آزمایشات صورت گرفته توسط همین سازمان مشخص شده است که افراد مبتلا به بیماری پارکینسون اگر به صورت هفتگی فقط 2.5 ساعت فعالیتهای ورزشی داشته باشند تا حد قابل قبولی کیفیت زندگیشان را ارتقاء خواهند داد. از مهمترین تاثیرات ورزش بر روی این دسته از بیماران کنترل علائم بیماری در آنها میباشد.
این فعالیتهای ورزشی سبب بهبود موارد زیر خواهد شد:
پیادهروی
تعادل
لرزش
انعطافپذیری
گرفتن قدرت
استقرار یافتن
سفتی و سختی
تاثیرات فعالیتهای ورزشی بر روی مغز
ورزش علاوه بر اینکه بر روی جنبههای جسمی بیماران مبتلا به پارکینسون تاثیراتی خواهد گذاشت، به عضلات روانی نیز کمک خواهد کرد، بر اساس آزمایشات صورت گرفته اینکار بر روی کاهش علائم خستگی، خلق و خو، مشکلات خواب و سلامت روان اثرگذار خواهد بود.
همراهان نت سلامت؛ دوپامین یک انتقالدهنده عصبی بوده که بخش مربوط به لذت و شادی در مغر را کنترل خواهد کرد، این مورد در بیماران مبتلا به پارکینسون کم یافت میشود اما بر اساس تحقیقات جدید به عمل آمده، فعالیتهای ورزشی این ماده را در مغر افزایش خواهند داد.
انواع ورزش
این دسته از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون باید دقت داشته باشند و از ورزشهای خاصی استفاده نمایند، در تمام موارد فعالیتهای ورزشی باید بر 3 حوزه تمرکز داشته باشد:
انعطافپذیری و کشش
ایروبیک
مقاومت با بهرهگیری از عضلات در برابر نیروهای متضاد
برخی از تمرینات ورزشی عبارتند از:
تایچی
یوگا
دوچرخهسواری
جستوخیز کردن
پیلاتیز
رقصیدن
نوعی از ورزش تصادفی، در حقیقت همان ورزش کردنهای جست و گریخته خودمان برای بیماران مبتلا به پارکینسون بسیار ثمربخش خواهد بود.
افرادی که به این بیماری مبتلا هستند باید با آرامش فعالیتهای ورزشی را دنبال نمایند، در صورتی که فعالیتشان گسترده باشد یقینا دچار مشکلاتی خواهند شد.
مواردی که باید در نظر گرفته شود
باید بدانید که هیچگونه تمرین خاصی برای افراد مبتلا به پارکینسون وجود ندارد، تمریناتی مناسب است که علائم را کاهش دهد.
انجمن حمایت از بیماران پارکینسون انگلستان توصیه کرده است افرادی که دارای علائم خفیفی هستند باید بر تمرینات شدید تمرکز داشته باشند، همانند ورزشهایی که نیاز به حضور فرد در ورزشگاه دارند.
افرادی که از علائم متوسطی در زمینه این بیماری برخوردارند باید بر روی تمرینات و فعالیتهای ورزشی تمرکز کنند تا در جهت تسکین علائمشان مناسب باشد.
لازم به ذکر است، فعالیتهای ورزشی همچون دوچرخهسواری به دلیل اینکه نیازمند داشتن تمرکز و تعادل کافی است باید برای افراد مبتلا به پارکینسون با رعایت نکات ایمنی همراه باشد، زیرا این دسته از افراد به خوبی نمیتوانند تعادلشان را حفظ نمایند بنابراین استفاده از دوچرخههایی که نگهدارنده هستند و یا از چرخهای کمکی بهره میبرند بسیار مناسب است.
برخی از تمرینات قدرتی:
فشاردادن و بالا بردن انگشتان پا
اسکات اصلاحشده
بارها بلند شدن و نشستن بر روی صندلی
استفاده از وزنه در مچ پا و دست و راه رفتن با آنها در خانه
فشار وارد کردن بر دیوار
یکی دیگر از ورزشهایی که میتوان به آن اشاره کرد شنا بوده و جالب آنکه نیاز به تعادل نیز ندارد اما بهتر است افرادی که مبتلا به بیماری پارکینسون هستند از آن استفاده نکنند، بهترین زمانی هم که افراد میتوانند به این دسته از فعالیتها بپردازند، یک ساعت پس از مصرف داروهایشان است.
راهنمایی در رابطه با فعالیتهای ورزشی افراد مبتلا به پارکینسون
مواظب باشید
قبل از اینکه افراد مبتلا به بیماری پارکینسون قصد ایجاد یک برنامه برای انجام فعالیتهای ورزشی را داشته باشند، لازم است تا با یک متخصص مغز و اعصاب، پزشک و فیزیوتراپیست به صورت جداگانه مشورت کرده و نظرات و برنامههایشان را به کار ببندند.
از یک گام شمار استفاده کنید
یک وسیله گام شمار تهیه کرده و فعالیتتان را ثبت نمایید، این وسیله روزانه پیشرفتتان را به شما نشان خواهد داد.
ثبات
در کاری که شروع کردهاید راسخ باشید و با ثبات بالا عمل کنید، کسانی که یک برنامه 6 ماهه ورزشی را برای خود تدارک دیدند و بدان عمل کردند نتایج بسیار خوبی را نسبت به کسانی که بسیار زود رها کردند، کسب نمودند.
تمریناتی با شدت بالا
بهترین راه برای کسانی که مبتلا به مشکل پارکینسون هستند آن است که تمرینات و فعالیتهای ورزشی را با شدت و جدیت بیشتری ادامه دهند، ورزش بیشتر مسلما شرایط سلامتی خوبی را برایتان رقم خواهد زد.
ادغام و تنوع
افراد مبتلا به این بیماری قادرند تا با تغییرات جزیی به ورزش خود کمک نمایند:
هر زمانی که قادر هستید به جای ماشینسواری، پیادهروی کنید.
بالا رفتن از پلهها به جای استفاده از آسانسور
اجتناب از بیکاری و نداشتن فعالیتهای طولانی
در محیطهای داخلی و یا فضای باز به تمرینات مختلف با برنامهریزی بپردازید
آرام شدن
همواره برای شروع فعالیتهای ورزشی خودتان را گرم کرده و بعد از انجام آن نیز سعی داشته باشید کاری کنید تا بدنتان به آرامی سرد شود و ضربان قلبتان کاهش یابد، این بهترین راه است.
اوقات خوبی داشته باشید
هرگاه از موضوع و کاری خوشتان بیاید یقینا انجام آن برایتان دلچسب و شیرینتر خواهد بود، در جهت کسب چنین رضایتمندی سعی داشته باشید تا در فعالیتهای ورزشی گروهی شرکت نمایید، این کار ثمرات بسیار مناسبی خواهد داشت.
مراجعه به پزشک
زمانی که فردی برای اولین بار به این بیماری دچار شد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرده و برنامههای ورزشی مناسب را دریافت نماید، این مراجعه به پزشک باید بسیار جدی تلقی گردد زیرا در صورتی که از آن جلوگیری به عمل نیاید یقینا مشکلات متعددی را به وجود خواهد آورد.
همانگونه که بیماری رشد میکند شما نیز باید مراجعات و مشورتهایتان را بیشتر نمایید تا نتایج خوبی برایتان حاصل شود.
جمعبندی
افرادی که دچار بیماری پارکینسون هستند و فعالیتهای ورزشی مناسبی را انجام میدهند، از مزایای سلامتی بیشتری برخوردار خواهند بود، توجه داشته باشید که این دسته از فعالیتها نباید خودسرانه باشد و حتما به پزشک مرتبط مراجعه نمایید، یقینا پزشک اطلاعات بیشتری داشته و میتواند شما را در به دست آوردن سلامتی یاری دهد.
Source: Medicalnewstoday