اختلال شخصیتی Histrionic یک وضعیت روانی بوده که رفتارهای عاطفی را تحتالشعاع خود قرار میدهد. اختلال شخصیتی Histrionic یک وضعیت روانی حاد به حساب نمیآید اما میتواند تاثیرات مخربی بر روی عملکرد اجتماعی، حرفهای و یا تحصیلی افراد مبتلا داشته باشد. البته بدانید که عوامل این اختلال مشخص نیست و هنوز تلاشها برای تشخیص و یا درمان آن ادامه دارد.
اختلال شخصیتی Histrionic و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی نت سلامت؛ در این مقاله قصد داریم تا اختلال شخصیتی Histrionic و چگونگی شناسایی و مدیریت آن را مورد بحث و ارزیابی قرار دهیم.
حقایقی در رابطه با اختلال شخصیتی Histrionic:
این اختلال جزو خوشه B بوده که شامل اختلالات شخصیتی، مرزی و نارسایی است.
عوامل آن به دلیل تحقیقات بسیار کم صورت گرفته نامشخص است.
اغلب برای این اختلال رواندرمانی صورت میگیرد.
اختلال شخصیتی Histrionic چیست؟
شخصیت به ترکیبی از صفات اشاره دارد که اُلگوهای تفکر و رفتارهای منحصر به فرد را ایجاد میکند. شخصیت در بین افراد مختلف بسیار متفاوت بوده و تعیین یک شخصیت عادی بسیار دشوار است.
برخی از افراد در زندگی روزمره ترکیبی خاص از رفتارهای گوناگون را نشان میدهند که تا حدودی ناسازگار و ناکارآمد است، این موضوع یک اختلال شخصیت به حساب میآید.
اگر تعداد زیادی از صفات در شخصیت یک فرد موجود باشد بدان معناست که انواع مختلفی از اختلالات شخصیتی در آن شخص وجود دارد.
نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM – 5) منتشر شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا جهت کمک به تعریف شخصیتها مورد استفاده قرار میگیرد.
3 دسته مختلف اختلالات شخصیتی عبارتند از:
خوشه A: خوشه عجیب و غریب و یا غیر عادی
خوشه B: خوشه دراماتیک، عاطفی و بیربط
خوشه C: خوشه مضطرب و ترسناک
اختلال شخصیتی Histrionic یکی از اختلالاتی است که با ظاهر فیزیکی نیز مرتبط است. بر اساس طبقهبندیهای صورت گرفته افرادی که رفتارهای این اختلال را از خود نشان میدهند به چند گروه تقسیم میشوند.
این چند گروه عبارتند از:
نمایشی
عاطفی
دمدمی مزاج
دلسوزانه خواستار توجه و تایید دیگران هستند
به عنوان مثال، یک فرد ممکن است زمان زیادی طول بکشد تا بتواند تایید دیگران را نسبت به چیزی که به دست آورده را کسب نماید.
اختلال شخصیتی Histrionic به طور معمول در دوران نوجوانی رشد کرده و همچنین میتواند تاثیراتی منفی بر مسائل اجتماعی، حرفهای و یا تحصیلی داشته باشد، این افراد در ادامه قطعا مشکلاتی را چه در مدرسه، آن هم در سنین نوجوانی و چه بعد از ازدواج، آن هم در سنین بزرگسالی خواهند داشت.
این اختلال شخصیتی ممکن است با ترکیبی از عوامل ژنتیکی و اجتماعی توسعه یابد، به عنوان مثال اگر فردی در کودکی تجربه تروما داشته باشد ممکن است دچار توسعه این اختلال شود، ترومای کودکی احتمالا اضطراب را در ژنتیک نهادینه خواهد کرد.
بر اساس مشاهدات زیاد مشخص شده است که این اختلال در زنان بیشتر از مردان وجود دارد.
علائم
علائم این اختلال روانی بوده و ممکن است در مدت زمان طولانی ایجاد شود.
برخی از علائم عبارتند از:
تمایل اجباری برای توجه
رفتارهای دراماتیک و تحریکآمیز
ناراحتی در کمبود توجه
وسواس به خود تصویری
رفتار جنسی زننده و یا نادرست
بیثباتی عاطفی
توجه زیاد به ظاهر خود جهت جلب توجه
امکان تجربه اختلالاتی همچون افسردگی و اضطراب
افراد مبتلا به اختلال شخصیتی Histrionic اغلب با ایجاد شرایطی سعی دارند تا در اجتماع جلب توجه کنند، برای این کار احتمالا رو به رفتارهای خاص و غالبا خارج از عُرف جامعه خواهند آورد.
تشخیص
یکی از چالشیترین کارها تشخیص اختلال شخصیت است، زیرا علائم اغلب ممکن است با شرایط سلامت جسمی و روانی شدیدی همراه باشد. به همین دلیل پزشک برای اولین بار بعد از مشاهده فرد به بررسی سوابق پزشکی و روانپزشکی فرد خواهد پرداخت. در صورتی که اختلال شخصیتی مشکوک باشد، یقینا فرد به یک متخصص بهداشت روانی همچون روانپزشک و یا روانشناس ارجاع داده خواهد شد.
باید بدانید که سطح بالایی از همپوشانی بین اختلالات شخصیتی وجود دارد و به همین دلیل تشخیص نوع اختلال فردی ممکن است دشوار باشد.
رفتار
همراهان نت سلامت؛ یک پزشک و درمانگر به دنبال شناسایی اضطراب و یا انگیزههای اصلی بوده که ممکن است مسئول رفتار در فرد باشد. این افراد به بیمار کمک خواهند کرد تا بتواند اُلگوهای رفتاری خود را شکل داده و در رابطه با بهبود عملکرد اجتماعی، شغلی و یا علمی بتواند بهتر برخورد نماید.
با اینحال تمامی افراد مبتلا به این نوع اختلال شخصیتی هیچ وقت احساس نمیکنند که به درمان احتیاج دارند و در چنین مواردی ممکن است به جای درمان بیماریهای روانی، بیشتر به اقدامات درمانی جهت افسردگی روی بیاورند، این مورد میتواند شامل داروهای ضدافسردگی و یا آنکسیولیتیک باشد.
جمعبندی
اختلال شخصیتی Histrionic یک شرایط درازمدت است، این به دلیل مشکلات در تشخیص و یا درمان آن و همچنین عدم تمایل مردم برای کمک به نوع اختلال است. این موارد میتوانند بر عملکرد روزانه خصوصا در محیطهای اجتماعی و شغلی تاثیرات مخربی داشته باشد.
این اختلال میتواند عواقب جدی روحی و روانی را ایجاد نماید، افراد مبتلا به اختلال شخصیتی Histrionic قادر به زندگی نسبتا معمولی هستند، تنها اقلیتی از افراد مبتلا به این نوع اختلال اثرات قابل ملاحظهای در رفتارشان دیده میشود.
Source: Medicalnewstoday