سیبزمینی یک محصول اساسی در بسیاری از کشورها بوده و بخش مهمی از رژیم غذایی متعادل و مغذی را تشکیل میدهد. آلرژی سیبزمینی نادر بوده و غیرمعمول است اما میتواند در هر سنی از افراد تاثیر گذلشته و علائمی را به همراه داشته باشد. افراد مبتلا به آلرژی سیبزمینی ممکن است به سایر مواد مشابه نیز آلرژی داشته و نسبت به آنها واکنش نشان دهند. با اینحال، اجتناب از مصرف سیبزمینی در رژیم غذایی سخت به نظر میرسد.
آلرژی سیبزمینی و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی نت سلامت؛ در این مقاله ما چند توصیه را متذکر میشویم که میتواند به سادهتر کردن شیوه زندگی افراد بدون استفاده از سیبزمینی کمک نماید.
مطالب این مقاله شامل موارد زیر میگردد:
علل
چه کسانی مبتلا به آلرژی سیبزمینی میشوند؟
علائم
جلوگیری
جایگزین سیبزمینی
زمان مراجعه به پزشک
علل
آلرژی سیبزمینی زمانی اتفاق میاُفتد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه پروتیئنهای خاصی در سلولهای سیبزمینی را به عنوان مواد مضر شناسایی میکند. بدن با تحریک سیستم ایمنی بدن برای جداسازی و رفع مشکل به این مزاحمان پاسخ میدهد.
سلولهای سفید خون و ترکیباتی مانند آنتیبادی IgE برای محافظت از بدن ارسال شده و برخی از گلبولهای سفید خون و سلولهای هیستامین را آزاد میکنند.
چه کسانی مبتلا به آلرژی سیبزمینی میشوند؟
آلرژی سیبزمینی میتواند بر روی هر فردی تاثیر بگذارد و محدودیت سنی ندارد، گرچه نسبتا غیرمعمول است. این حساسیت هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد و در صورتی که کنترل نشود، به مرور زمان بدتر خواهد شد.
عوامل خطر
افراد مبتلا به آلرژی سیبزمینی معمولا به سایر مواد غذایی مشابه نیز حساسیت خواهند داشت. سایر مواد مشابه در زیر ذکر شدهاند:
سیبزمینی
گوجهفرنگی
بادمجان
میوه رسیده فلفل قرمز
فلفل قرمز
تنباکو
فلفل زنگسان
خربزه
فلفل دلمهای
بامیه
این افراد همچنین ممکن است به گردههای درختان و گیاهان نیز آلرژی داشته باشند و نسبت به شیره گیاهان واکنش آلرژیک نشان دهند.
علائم
همراهان نت سلامت؛ افراد مبتلا به آلرژی سیبزمینی ممکن است بلافاصله پس از دست زدن یا خوردن سیبزمینی به آن واکنش نشان دهند. این ماده غذایی به هر دو شکل پخته و خام در فرد حساسیت ایجاد میکند، اما علائم میتواند در هر فردی متفاوت باشد. جالب است بدانید که برخی افراد حتی به ذراتی از سیبزمینی بر روی قاشق یا برنجشان نیز واکنش نشان خواهند داد.
همانطور که گفته شد علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند اما نشانههای معمول آلرژی سیبزمینی شامل موارد زیر خواهد بود:
رینیت یا التهاب مخاط بینی به معنای تحریک شدگی و در نهایت التهاب غشاء مخاطی داخل بینی که با گرفتگی بینی، آبریزش و ترشحات بعد از آن همراه است.
قرمزی و خارش پوست
زخم، اگزما و بثورات
گلو درد و خارش
نشانههای مسمومیت گوارشی ناشی از آلرژی یا عدم تحمل سیبزمینی شامل موارد زیر میگردند:
تهوع یا استفراغ
باد شکم
نفخ و گرفتگی شکم
اسهال
عوارض جانبی
بعضی از افراد پس از مصرف سیبزمینی، واکنش شدید آلرژیک را تجربه میکنند که منجر به آنافیلاکسی خواهد شد. آنافیلاکسی واکنش شدید آلرژیک بوده که در صورت عدم درمان میتواند خطرناک باشد. علائم آنافیلاکسی ناشی از آلرژی غذایی معمولا موارد زیر را در بر میگیرد:
تورم چشمها، دهان، گلو، زبان یا صورت
تنگی نفس یا دشواری در نفس کشیدن
استفراغ
سرگیجه و عدم تمرکز
کاهش ناگهانی فشار خون
این علائم معمولا به سرعت ظاهر شده و سریعا به مراقبتهای فوری نیاز دارند. فرد مبتلا به واکنش شدید آلرژیک به سیبزمینی معمولا از داروهای آنتی هیستامین و یا اپینفرین استفاده میکند، اما اگر افراد در حال مصرف دارو هم باشند، باید تحت نظر پزشک قرار بگیرند تا اطمینان حاصل شود که عوارض دیگری بروز نخواهد کرد.
جلوگیری
سیبزمینی در اکثر غذاها استفاده میشود، بنابراین افراد مبتلا به آلرژی باید به هنگام خوردن غذا بسیار هوشیار باشند. غذاهایی که از سیبزمینی در آنها استفاده میشوند به شرح زیر میباشند:
چیپس
سیبزمینی سخ کرده
تنقلات شور
سمبوسه
انواع خاصی از پاستاها
سوپها
خورشها
پورهها
نشاسته سیبزمینی یا آرد آن نیز در بسیاری از مواد غذایی موجود بوده و میتواند پنهان باشد، زیرا آرد سیبزمینی در برخی از دستورالعملهای غذایی جایگزین آرد گندم میشود. نشاسته سیبزمینی اغلب برای غلیظ شدن غذا، جذب آب یا جلوگیری از چسبیدن بعضی چیزها با هم استفاده میشود. پروتئین سیبزمینی به میزان کمتری در نشاسته سیب زمینی یا آرد وجود دارد، در نتیجه خطر آلرژی واقعی به پروتئین سیبزمینی در نشاسته سیب زمینی یا آرد کم است. با اینحال، اگر افراد به نشاسته سیب زمینی یا آرد هم حساسیت داشته باشند حتما باید به هنگام خرید محصولات بستهبندی شده ترکیبات آن را مشاهده نمایند.
نشاسته سیبزمینی یا آرد آن در برخی مواد غذایی غیرمنتظره یافت خواهد شد.
این موارد عبارتند از:
پنیر خرد شده
شیرینیهای پخته شده مانند کیک و کلوچه
نان
سوپها
خورشها
ساندویچ و سس گوجه فرنگی
آب نبات
افراد مبتلا به آلرژی سیبزمینی یا عدم تحمل آن باید به هنگام خوردن غذاهای رستوران بسیار هوشیار باشند زیرا اجتناب از سیبزمینی در رستورانها بسیار دشوار است. فردی که آلرژی شدیدی به این ماده غذایی داشته باشد، ممکن است به ریزههای سیبزمینی در ظروف، روی میز و یا در روغن نیز واکنش نشان دهد. بنابراین بهتر است افراد قبل از سفارش غذا کارکنان رستوران را از هرگونه آلرژی غذایی مطلع سازند. دوستان و خانواده نیز باید از خوردن سیبزمینی یا غذاهای حاوی آن در اطراف کسانی که به این ماده غذایی حساسیت دارند، اجتناب ورزند.
جایگزین سیبزمینی
افراد مبتلا به آلرژی سیبزمینی که نیاز به رژیمهای غذایی متنوع داشته و سعی در از بین بردن کربوهیدرات و نشاسته دارند، باید از جایگزینهای سیبزمینی استفاده نمایند. برخی از مواد ذکر شده زیر میتواند به جای سیبزمینی در غذاها استفاده گردد:
گل کلم:
مخلوط گل کلم با ادویه و بخارپز شده آن شبیه به پوره سیبزمینی خواهد شد.
یوکا:
این ماده غذایی شبیه سیبزمینی است اما در افرادی که به سیبزمینی آلرژی دارند واکنش نشان نمیدهد. این ماده غذایی هم به صورت ورقههای نازک چیپسی سرخ شده و هم پخته سرو میگردد.
آووکادو:
اضافه کردن چاشنی به آووکادو و سپس پخته یا سرخ شده آن به عنوان جایگزین سیبزمینی استفاده میشود.
زمان مراجعه به پزشک
هر فردی که واکنش جدیدی نسبت به ماده غذایی داشته باشد باید با یک پزشک یا متخصص آلرژی در این زمینه مشورت نماید. پزشکان معمولا با انجام آزمایش، طیف وسیعی از آلرژیهای ممکن و تاثیرگذار بر روی فرد را شناسایی کرده و به تجویز دارو برای جلوگیری از واکنش یا درمان آن میپردازند. افراد مبتلا به آلرژی شناخته شده که علائم یا واکنشهای جدیدی را تجربه میکنند نیز باید به پزشک مراجعه نمایند زیرا ممکن است نیاز به داروهای جدید باشد.
Source: http://www.netsalamat.com